måndag 31 januari 2011

Andra paret byxor klara

Nyss blev det andra paret byxor klara. Tyvärr måste batteriet i kameran laddas, så det blir ingen bild nu i kväll. Övning ger färdighet så det andra paret gick dels fortare att sy och dels lyckades jag sy dem utan några misstag (på första paret jag sydde) råkade ju ena benet bli längre än det andra. Det första paret är fortfarande lite stora så jag gjorde dessutom de nya byxorna lite mindre så att de ska passa bra nu. Precis som jag planerat gjorde jag dem i turkos farmtyg från JNYdesign med lila mudd. Jag funderade ett tag på om mudden skulle bli limegrön istället, men höll fast vid lila. Bild kommer så småningom. Jag har inte riktigt bestämt än vad som ska bli nästa syprojekt. Jag funderar på en mössa eller en haklapp. Jag skulle vilja göra en pyjamas, men jag måste nog vänta på att ha ett bra mönster till det, en mössa kan jag nog knåpa ihop utan mönster.

torsdag 27 januari 2011

Mer tyg

Idag kom mitt hemliga paket med 1 kg tyg som jag köpt från JNYdesign. Det var riktigt spännande att öppna det. Eftersom jag nyss köpt tyg därifrån var jag lite orolig att jag skulle få något som jag redan köpt, men jag hade tur och det blev inga dubletter. Alla bitarna i det hemliga paketet var tillräckligt stora att sy bebisplagg av. Nu börjar jag ha en hel del tyger, och fler ska det bli. Jag beställde tyg från Znok, när det ekologiska Finn djuren gick att beställa igår. Jag beställde några andra tyger också förstås när jag ändå höll på, men inte så stora bitar av varje. Jag vill gärna ha många tyger och för att inte bli ruinerad på min nya hobby så får det bli mindre mängd av varje tyg, det behövs ju som tur är inte så mycket tyg för sonens kläder än.
Tygerna i det hemliga paketet

onsdag 26 januari 2011

Bodyn är klar

I kväll blev bodyn äntligen klar. Jag tycker den blev riktigt bra. Den är lite för stor för sonen än, men han växer ju i den. En body tog mycket längre tid att sy än ett par muddbyxor, det hade jag ju också trott att det skulle göra, men den tog ännu längre tid än jag hade trott. Men det var jättekul. Jag tror nog ändå att jag ska köpa en symaskin innan jag syr fler bodys.
Den färdiga bodyn
Närbild på övre delen. Kantbandet borde ha sträckts mer, men jag tycker det duger såhär.
Närbild på tryckknapparna, de var jättelätt att få dit dem med prymtången.

Nyköpta tyger

Igår kom mitt paket med tyger från JNYdesign. Jag hade beställt två mönstrade tyger och ett par enfärgade samt mudd i 3 olika färger. Det känns roligt att ha lite fler tyger att välja på när jag ska sy. Jag har dessutom spanat in ett par till fina tyger så det blir nog fler inköp snart. Jag har redan lite planer för de nya tygen. Det ska nog bli ett par byxor av det turkosa farmtyget, med lila mudd.

söndag 23 januari 2011

Bodyn börjar ta form

Jag skrev förut att jag skulle följa mönstret till bodyn helt, där har jag redan ändrat mig. Jag mätte tygbitarna mot några bodys vi har och konstaterade att den skulle bli för smal för att vara riktigt bra. Jag ritade därför ut nya markeringar på tygbitarna och minskade sömsmånen i sidorna med 4 mm på varje sida på bakstycket och framstycket så att den ska bli lite bredare. Idag på eftermiddagen blev jag äntligen klar med det fjärde och sista kantbandet på bodyn. Det tar lång tid att bandkanta när man syr för hand. Eftersom sömmen uppepå kantbandet syns vill man ju att stygnen ska bli jämna och fina. Det blev väl inte helt perfekt, men jag tycker det ser snyggt ut och är nöjd. Nu i kväll har jag sytt ihop framstycket och bakstycket uppe på axlarna och sytt på ärmbitarna. Det som återstår nu är att fålla ärmarna, sy ihop bodyn i sidorna och sätta på tryckknappar nedtill. Tryckknapparna ska bli spännande. Jag har köpt en prymtång från Bibbis textil som man ska klämma i dem med. Jag har aldrig använt en sådan och har inte bestämt mig än om jag ska vara så modig att jag vågar testa på bodyn direkt eller om jag ska slösa bort en knapp att testa med på en liten tygbit först.

delvis ihopsydd body

Tygtävling

Jag behöver bygga upp mitt tygförråd så att jag har fler olika tyger att välja på. Nyss såg jag en tävling hos Lilofant där man kan vinna 1 meter valfritt tyg eller 2 st 0,5 meter, den hoppade jag förstås på. Hoppas att jag vinner, men vinner jag inte får jag väl köpa tyg för mer tyg ska jag ha.

lördag 22 januari 2011

Mitt andra plagg

Jag håller nu på och syr mitt andra plagg. Det blir en body i samma tyg som byxorna, dvs girafftyget. Den här gången använder jag mig av mönster. Jag tycker att den verkar bli lite väl lång och smal, men såhär första gången syr jag helt enligt mönstret och ser hur den blir färdig, sedan kan jag om jag vill justera mönstret lite så att jag får den passform jag vill ha. Jag klippte ut de olika tygdelarna i förrgår kväll och igår började jag sy. Jag håller på med att sy på kantbanden av det limegröna trikåtyget. Jag kan redan konstatera att det är mycket svårare att sy en body än ett par byxor.

Min syblogg

Jag har nyligen fått en ny hobby, nämligen att sy barnkläder. Jag har redan bloggat lite om det, men kände att jag ville ha en egen blogg om mina sömnadsprojekt. Här kan man läsa om när jag bestämde mig för att börja sy och här om det första plagget som var ett par byxor.