lördag 24 november 2012

Syfestivalen

För en månad sedan var jag på syfestivalen på Stockholmsmässan i Älvsjö. Jag åkte tåg dit tillsammans med en sykompis. Det var mycket trevligt att ha sällskap. Jag köpte mycket fint tyg; både vävt tyg, velour, jersey, mudd och ylle. Nere i detta inlägg syns de alla utspridda på golvet hemma. Jag visar även upp det första plagg som jag sytt i något av tygerna jag köpte på syfestivalen, en tröja till sonen i Liandlos tyg mästerkatten i stövlar. Mönstret är ett av mina favoritmönster från ottobre som jag sytt av flera gånger förut, t ex här och här.

söndag 11 november 2012

Matchning till sonens och hans mjukiskanin

Sen senaste månaden har jag sytt två uppsättningar matchande plagg till sonen och hans mjukiskanin. Sonen tycker det är roligt när hans älskade kanin har likadana kläder som han själv. De hade tidigare tröjor i Znoks oceantyg men nu när sonen vuxit ur sin så tänkte jag att det var dags att sy något nytt matchande. I mitten av oktober sydde jag tröjor i grön ekologisk interlock med lejon köpt från Mjuka tyger och med mudd från JNY. Mönster till både sonens och kaninens tröja har jag ritat själv. I slutet av oktober och början av november sydde jag jackor i rosa velour med röd fordon från Mjuka tyger med lila (och röd till sonen) mudd från JNY. Sonens jacka är enligt ett modifierat Ottobremönster med lila blixtlås köpt från Bibbis textil. Kaninjackan är enligt eget mönster och fick liksom sonens en lila mudd nedtill men fick istället för krage och blixtlås en kantning runtom med lila mudd och knäppning med två tryckknappar.




lördag 10 november 2012

Kalsonger, beställda mössor, varma byxor, mössor till insamling

Här är ett inlägg om några saker som syddes i oktober. Oktobers första plagg blev ett par kalsonger till sonen. De är sydda enligt ett mönster från Ottobre som jag modifierat för att ha ytterlager i PUL och innerlager i bambufleece i biten mitt fram och i grenbiten. Tanken är att de ska fungera som pottträningskalsonger eftersom bambufleecen är bra på att suga upp vätska och PUL-lagret ska hindra den från att läcka ut, de bör funka för att förhindra att små olyckor sprids utanför kalsongerna. Om de funkar vet jag ännu inte men de ska testas i höst. PUL och bambufleece är köpt från Strömming. Den turkosa interlocken med lejon är köpt från Mjuka tyger och är av ekologisk bomull. Mudden är även den av ekologisk och är från nimana.

Nästa bild visar två små mössor i storlek 36/38, de är sydda på beställning från en vän som gett dem i present till sina kusinbarn. De är sydda i jersey med stjärnor från JNY och fodrade med Merinoull köpt från Strömming.

Merinoullen kom även till användning då jag sydde ett par byxor till sonen att ha under överdragsbyxorna nu i höst (och kanske under overallen i vinter). Jag sydde även ett par byxor i fleece köpt från Ohlssons tyger i Uppsala. Båda dessa byxor har använts på dagis de senaste veckorna. 

Slutligen visar jag även ytterligare fyra mössor som jag sydde till barnonkologen på akademiska sjukhuset. De övre två är sydda i jersey med stjärnor från JNY och de undre två är sydda i ekologisk jersey från Znok.

fredag 9 november 2012

Septemberutmaningen

I min ambition att blogga ikapp har jag nu kommit till september. I en sygrupp jag är med i på facebook så hade vi en septemberutmaning som gick ut på att man varje vecka skulle sy tre saker och lägga upp bild på dem i ett album där. De som höll i det hela hade dessutom lyckats få tag på sponsorer så att man hade chans att vinna något. Jag lyckades vara med alla 4 veckorna även om jag ibland satt och sydde sista timmarna innan deadline på söndagen. Jag vann inget men det var mycket trevligt ändå. Här är i alla fall bilder på mina bidrag alla fyra veckorna.

Vecka 1: Mössa i ekologiskt tyg från Znok, dregglis i tyg från JNY och snuttetrasa i tyg från JNY och Strömming. Snuttetrasan och dregglisen har jag nyligen lagt ut till försäljning på Epla.

Vecka 2: Tröja i ekologiskt girafftyg från Strömming, byxa till sonens mjukiskanin sydd i velour från JNY, tröja i Znoks oceantyg - den ligger också på Epla.

Vecka 3: Leggings till både mig och sonen i jeansfärgad jersey från JNY, docktröja i Gekkos grodtyg även det köpt från JNY.

Vecka 4: tröja till sonen sydd i lila jersey från JNY och turkos jesey från Znok, snuttetrasa i Lilofants paraplyflygare, mössor med matchande vanthållare till en kompis barn sydda i tyg och band från Znok och fodrade med turkos merinoull köpt från Strömming, jacka i velour från Mjuka tyger till sonens mjukiskanin.

måndag 5 november 2012

sytt under andra halvan av augusti

Jag har inte bloggat på ett bra tag för jag har haft fullt upp med annat, men sytt har jag ändå gjort. Nu ska jag försöka blogga ifatt och börjar med att visa det jag sydde under andra halvan av augusti.

Först ur är byxor med fickor till sonen enligt mönster från Ottobre nr 3/2012. Sydda i olivgrön velour från Mjuka tyger med fickor och muddar av interlock från e-slöjd.

Här är en närbild på ena fickan.

Sedan sydde jag en velouroverall till sonen i bilvelour som jag köpt av Strömming. Mudden är från nimana. Detta mönster är mitt eget.

Sedan blev det även två T-shirtar till sonen enligt eget mönster, båda i ekologiskt tyg. Den ena är i två olika turkos-vit-bruna tyger, det ena lejon köpt från Mjuka tyger och randig interlock från Lilofant. Den andra är i ekologisk jersey från Znok.


Det blev även sex mössor, varav de flesta skänktes till en insamling till barnonkologen på Akademiska sjukhuset. De är sydda i tyg från Znok, Liandlo och Lilofant.



Det sista sydda i augusti blev en påse tänkt att förvara golfbollar i, det är ett tyg köpt från en quiltbutik, minns ej vilken. Det var en födelsedagspresent till min svåger som nyss börjat spela golf.

Uppdatering 9/11: De fyra mössorna som syns på samma bild ovan överlämnades tillsammans med sex andra mössor jag sytt och mer är 500 mössor som andra sytt till Barnonkologen på akademiska sjukhuset nu i veckan. Detta uppmärksammades i UNT.