måndag 9 januari 2012

Tutorial: Hur jag syr fast mudd i byxben

Efter att ett par gånger ha gett tips inne på ett syforum om hur jag syr fast mudd med overlock och märkt hur svårt det är att förklara i ord hur jag gör så tänkte jag visa med bilder. Jag vet att det finns andra sätt att sy fast mudd på men detta är ett sätt som funkar bra för mig. Frågan jag besvarar här är hur jag får skarven i mudden och i byxan att hamna på samma ställe. När jag ikväll sydde på mudd på en pyjamas passade jag på att ta några bilder. Det var inte helt lätt att få bra bilder, men jag hoppas att dessa är tillräckligt tydliga för att hjälpa någon.

Till att börja med kan jag säga att jag aldrig nålar när jag syr på mudd, om det behövs klipper jag istället små jack som används för att passa in mot sömmar/mitt fram på tröja etc.

Jag lägger mudden inuti byxbenet. Som ni ser lägger jag inte skarvarna mot varandra utan lägger dem så att muddskarven kommer en bit före byxbensskarven.

Sedan stoppar jag in det under pressarfoten, muddskarven närmare pressarfoten.

När jag sytt en liten bit så att mudden och det andra tyget sitter fast i varandra så stannar jag maskinen och drar i mudden tills skarvarna kommer precis mitt emot varandra. Jag håller sedan ihop båda tygerna i ett grepp en bit efter skarven så att mudden hålls precis lagom sträckt.

Efter att ha sytt en bit till stannar jag igen precis när skarvarna hamnat mot spetsen på pressarfoten (syns lite dåligt på bilden). Jag lyfter på mudden för att kontrollera att skarvarna fortfarande ligger precis mittemot varandra. Om de inte gör det drar jag i antingen mudden eller det andra tyget så att de hamnar mittemot varandra. Sedan syr jag utan att dra i mudden, tills jag sytt över skarven. Sedan drar jag i mudden igen hela tiden så att den sträcks ut medan jag syr.

Så här blev resultatet. Hela pyjamasen får ni se i ett senare blogginlägg.

4 kommentarer:

 1. Så smart! Tack för den tydliga beskrivningen.

  SvaraRadera
 2. Tack! Enkel och bra och snygg! Detta ska jag komma ihåg!!!

  SvaraRadera
 3. Åh! Denna gillar jag skarpt! Den hamnar som länk på min blogg!

  SvaraRadera
 4. Vilken bra beskrivning! Underbart...

  SvaraRadera